Osoby, które mają problemy z trawieniem powinny pomyśleć o zastosowaniu lekkostrawnej diety. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Tradycyjna kuchnia polska słynie z ciężkich, tłustych potraw. O ile na co dzień możemy z nich zrezygnować, o tyle w święta jest to bardzo utrudnione. Co robić kiedy zjedliśmy za dużo i mamy problemy ze stawieniem pokaźnego posiłku? Otóż wcale nie musimy od razu sięgać po leki. Znacznie lepszym, a przede wszystkim bezpieczniejszym dla naszego organizmu rozwiązaniem są zioła. Część osób nie zdaje sobie sprawy, że wiele dobrze im znanych ziół jest doskonałym lekiem na dolegliwości trawienne. Przekonajmy się jakie rośliny będą szczególnie pomocne przy wspomaganiu trawienia.

Niezawodna mięta

Mięta należy do ziół, które znajdują się w niemal każdej domowej apteczce. Największą popularnością cieszy się suszona mięta w torebkach, jednak jeżeli chodzi o skuteczność działania – napar ze świeżych liści jest zdecydowanie bardziej polecany. Sam zapach ziół sprawia, że czujemy orzeźwienie, a problemy żołądkowe przestają być tak dotkliwe. Przy poważnych kłopotach z trawieniem zaleca się zalanie liści mięty wrzątkiem, parzenie jej przez około piętnaście minut, a następnie wypicie naparu. W celu osiągnięcia szybkich efektów – usprawnienia pracy jelit i zlikwidowania wzdęć, zaleca się picie herbatki miętowej trzy razy dziennie.

Alternatywą dla naparu są krople miętowe, które należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Krople podobnie jak suszone liście działają rozkurczająco i wiatropędnie. Efekty ich działania są widoczne już po pierwszym użyciu.



Melisa lekarska na problemy trawienne i uspokojenie

Jeżeli cierpimy na niestrawność, możemy wypróbować właściwości melisy lekarskiej. Zioło to działa rozkurczająco, a dodatkowo pobudza procesy trawienne. Dla wzmocnienia efektu warto jest połączyć melisę z miętą. Polecany jest szczególnie napar ze świeżych liści melisy, choć dobre efekty przynoszą także zioła suszone – pisze w odpowiedzi na nasze pytania o dietę pani Joanna Gaweł, dietetyk z Dieta-Med Kraków. Ze względu na działanie uspokajające melisy zaleca się unikanie picia jej przed prowadzeniem samochodu. Zdecydowanie lepiej jest przygotować napar wieczorem przed pójściem spać.

Szałwia niezawodna na dolegliwości żołądkowe i… koncentrację

Kolejnym ziołem, które polecane jest w łagodzeniu dolegliwości trawiennych jest szałwia. Posiada ona silne właściwości rozkurczające, dlatego likwiduje problem wzdęć. Dodatkowym atutem szałwii jest jej pozytywny wpływ na koncentrację, co sprawia, że może być ona stosowana o każdej porze.

Osoby, które mają problemy z trawieniem powinny przygotować napar ze świeżych lub suszonych liści szałwii. Napar zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około piętnaście minut. Ważne, żeby wypić go, kiedy jest jeszcze gorący.

Kminek zwyczajny jako napar i dodatek do potraw

Kminek zwyczajny to przyprawa, którą tradycyjnie dodaje się do ciężkostrawnych potraw. Jest on ceniony przede wszystkim za pobudzanie wydzielania soków trawiennych. Dodatkowo kminek zapobiega skurczom i działa wiatropędnie. W sytuacji, kiedy cierpimy wskutek spożycia ciężkostrawnej potrawy, warto jest przygotować napar z kminku. Niewielką ilość ziół zalewamy wrzącą wodą, całość parzymy pod przykryciem przez piętnaście minut, a następnie pijemy.

Nie zapominajmy o bazylii

Bazylia jest jedną z częściej używanych przypraw. Cenimy ją zwłaszcza w postaci świeżych liści. Jej charakterystyczny intensywny zapach i smak nadają wyrazistości potrawom kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że roślina ta posiada cechy lecznicze. Jest ona szczególnie polecana osobom z zaburzeniami trawienia, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych i zapobiega skurczom. Bazylia przeciwdziała nudnościom i wymiotom, dlatego warto jest mieć ją w swojej kuchni w okresie świątecznym.

Koper włoski dla dzieci i nie tylko

Koper włoski należy do ziół często podawanych małym dzieciom, a to ze względu na fakt, że jest on w stanie uśmierzyć bóle brzucha i kolkę. Zioło to przyspiesza również trawienie. Należy jednak pamiętać, że nie jest ono polecane kobietom w ciąży – w skrajnych wypadkach może powodować przyspieszenie akcji porodowej.

Jak przygotować koper włoski? Nie inaczej niż większość ziół wspomagających trawienie. Łyżeczkę nasion wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Następnie napar parzymy przez około piętnaście minut. Pijemy kiedy jest jeszcze ciepły.

Zioła pobudzające trawienie – ważny jest umiar

Choć zioła uchodzą za całkowicie bezpieczny i skuteczny lek na problemy trawienne, pamiętajmy, że nie warto ich nadużywać. Przede wszystkim zadbamy, żeby nasza dieta była lekkostrawna. Spożywanie dużej ilości ciężkostrawnych potraw powinno należeć do rzadkości. Dodatkowo warto jest zdawać sobie sprawę, że zioła choć bezpieczne, w nadmiernej ilości podobnie jak leki również mogą powodować skutki uboczne. Osoby, które nie posiadają wiedzy zielarskiej nie powinny łączyć wielu ziół jednego dnia. Ciekawą alternatywą jest stosowanie mieszanek ziołowych, które dają nam gwarancję, że zawarte w nich składniki połączone są w optymalnych proporcjach.