Hyzop lekarski, to roślina o istnieniu, której wielu po prostu nie ma pojęcia. Zdjęcie rośliny jednak budzi pewne skojarzenia – ta roślina jest spotykana, ale niezbyt często. Tak jest w rzeczywistości. W Polsce bowiem, hyzop lekarski występuje dość rzadko.

Występowaniehyzop lekarski

Hyzop lekarski to roślina, która występuje zarówno w Azji, południowej Europie jak i na takich kontynentach jak Afryka, w szczególności Afryka Północna. Jako gatunek zawleczony, występuje również w Ameryce Północnej.

Wygląd rośliny

Hyzop lekarski to niewielki półkrzew. Większość roślin tego gatunku osiąga około 20-30 centymetrów wysokości, jednak w sprzyjających warunkach, roślina może osiągnąć wysokość nawet dwukrotnie wyższą.

Roślina charakteryzuje się cienkimi łodygami, wzdłuż których wyrastają niewielkie liście i nie dekoracyjne kwiaty w odcieniu niebiesko – granatowym.



Roślina lecznicza

Hyzop lekarski to roślina, której lecznicze właściwości znane są już od starożytności. Dzięki zawartości garbników oraz innych elementów, hyzop lekarski polecany jest jako lek na biegunkę, poprawiający pracę jelit. Zażywając hyzop, można w znaczący sposób poprawić perystaltykę jelit, można również zmniejszyć ilość bakterii występujących w jelitach, zwalczyć gazy jelitowe i inne niedomagania przewodu pokarmowego. Napar z ziela hyzopu polecany jest również w chorobach żołądka, ale nie tylko. Doskonale sprawdza się w przypadku chorób układu oddechowego.
Choroby układu oddechowego.

Hyzop wykorzystuje się w leczeniu zapalenia oskrzeli oraz innych problemach układu oddechowego. W przypadku dzieci, napar z hyzopu, sprawdza się w przypadku przeziębień.

Działanie przeciwzapalne i rozkurczające

Napar z hyzopu, działa na mięśnie rozkurczająco. Nie bez znaczenia jest również to, iż wykazuje on działanie przeciwwirusowe.

Zbiór

W celach leczniczych wykorzystuje się wierzchołki pędów hyzpou. Bardzo ważne jest to, by zbierać je w okresie kwitnienia, wraz z liśćmi. Tak zebrane pędy suszy się w cieniu, w przewiewnym miejscu. Z ziela sporządzać można napary.

Napar z ziela hyzopu, można pić między innymi w początkowym okresie przeziębienia,. Wtedy działa wykrztuśne i pomaga zwalczyć je w zarodku. Co istotne, w celach leczniczych można również wykorzystywać sok z hyzopu. Oczywiście nie uda się go przygotować samodzielnie – należy polegać na produktach gotowych.

Hyzop to również roślina sprawdzająca się w kuchni

Hyzop to roślina, którą można wykorzystywać nie tylko leczniczo, ale również w kuchni. W tym celu wykorzystuje się również górne pędy rośliny. Zaostrza smak i aromat mdłych potraw, można ją stosować w stanie suszonym, jak i świeżą.

Hyzop to roślina mało znana, jednak bardzo ciekawa. Właściwości lecznicze i możliwość zastosowania hyzopu w kuchni, to dwie cechy, dla których warto się nią zainteresować. Nie bez znaczenia jest to, że jest to roślina uprawna. Dla potrzeb własnych – kuchennych czy zdrowotnych – można uprawiać ją w ogródku i odpowiednio przygotowywać.

Działania niepożądane

Tak jak wiele roślin o cechach leczniczych, hyzop również posiada działania niepożądane. Zbyt częste spożywanie naparów z hyzopu, może spowodować drgawki, warto więc uważać i nie przekraczać zalecanych dawek tego ziela.

hyzop-lekarski-ziolo-1

hyzop-lekarski-ziolo-2

hyzop-lekarski-ziolo-3

hyzop-lekarski-ziolo-4