Majeranek ogrodowy to roślina znana z nazwy w wielu miejscach świata. Kojarzona przede wszystkim z kuchnią i wykorzystywana jako przyprawa kuchenna, jest rośliną, której zastosowanie jest o wiele szersze.

Występowanie

Majeranek ogrodowy w stanie dzikim, rośnie tylko w Turcji oraz na Cyprze. Nie oznacza to jednak, że roślinę ta można spotkać tylko w tych rejonach naszego globu. Występuje w wielu miejscach świata, ale wyłącznie jako roślina uprawiana. Tak samo jest w naszym kraju. Majeranek uprawiany jest przede wszystkim do celów handlowych, uprawy dla własnych potrzeb są dużo rzadsze.

Wygląd

Majeranek ogrodowy to niewielkiej wysokości krzewinka rozrastająca się wieloma gałęziami. Dorasta do pół metra wysokości, rozgałęzienia u dołu bardzo szybko drewnieją. Liście drobne i krótkie, kwiaty jasnoróżowe lub białe, również niewielkie, w znacznej ilości. Owoce to bardzo drobne nasiona o aromatycznym, charakterystycznym dla majeranku zapachu. Rośnie na glebach różnego typu, jest dość łatwy w uprawie.



Zastosowanie

Suszone i rozdrobnione ziele majeranku od lat używane jest jako przyprawa kuchenna i możliwa do nabycia w każdym sklepie spożywczym. Wzbogaca smak i aromat wielu potraw mięsnych i nie tylko ich. Do tych celów jest używany także w masarstwie i stanowi jedną z podstawowych przypraw przy przygotowywaniu kiełbas. Dodaje się ją także do niektórych zup, między innymi do popularnego w naszym kraju żurku, jednak to nie wszystkie możliwości zastosowania majeranku. Z powodzeniem jest stosowany także w lecznictwie i stanowi doskonały surowiec zielarski.

W celach leczniczych również stosuje się suszone ziele majeranku, nie rozdrabnia się go jednak aż tak jak majeranku do celów kuchennych. Ziele majeranku może służyć do przygotowywania naparów.

Ziele majeranku polecane jest przede wszystkim przy problemach trawiennych. Z uwagi na wysoką zawartość garbników, ziele majeranku polecane jest również w leczeniu biegunek. Sprawdza się także w innych schorzeniach układu pokarmowego.

majeranek ogrodowy

Podsumowując

Majeranek to nie tylko przyprawa, choć to jest jej główne i najbardziej znane przeznaczenie. To również roślina o właściwościach leczniczych. Można ją hodować, można pozyskiwać w inny sposób. Warto to robić- walory majeranku jako przyprawy są oczywiste, właściwości lecznicze zaś znane i wielokrotnie udowodnione.