Malina właściwa to roślina z gatunku różowatych. Znana i ceniona w wielu miejscach świata.

Występowanie

W stanie dzikim, malina właściwa występuje w sporej części Azji oraz w Europie, z wyłączeniem Portugalii. W wielu krajach jest uprawiana. Tak się dzieje również w Polsce. Rośnie w ogródkach wielu osób, jednak jest uprawiana także na skalę przemysłową a uprawy mogą mieć powierzchnię nawet wielu hektarów.

Wygląd

Malina właściwa, to krzew, który dorasta do dwóch metrów wysokości, pędy maliny są łukowate, często zdrewniałe i zaopatrzone w kolce, z reguły pojedyncze. Liście 3-7 listkowe, zaokrąglone, brzegi lekko poszarpane. Owocuje owocami w kształcie kulek, skupionych w znaczne ilości, w owoc zbiorowy nazwany maliną. Owoc w stanie dojrzałym jest ciemnoczerwonej barwy, choć są również owoce czarne, ale tutaj można mówić o innej odmianie malin



Malina właściwa jest krzewem z bardzo bogatym systemem korzeniowym i może się rozrastać, wypuszczając nowe pędy. Zimuje w glebie, nie marznie, wskazane jest ścięcie malin na zimę. Po takim zabiegu, wiosną wyrastają nowe.

Zastosowanie

Malina jest roślina o dość szerokiej gamie zastosowań. Owoce malin można spożywać na surowo, idealne są także jako dodatek do ciast, deserów i innych słodyczy. Z owoców malin można sporządzać również pyszne soki, dżemy, powidła. Maliny są również roślinami leczniczymi a w celach leczniczych można stosować nie tylko owoce, ale również liście, a nawet mało zdrewniałe kawałki gałązek.

Surowiec zielarski

Surowcem lekarskim maliny właściwej są przede wszystkim owoce malin, ale używane w celach leczniczych są również liście, co więcej, są zdrowsze i bardziej skuteczne od owoców.

malina właściwa

Owoce są doskonałym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, której w owocach malin jest więcej niż w innych, pozornie bogatych w witaminę C, wykazują działanie napotne i ogólnie wzmacniające organizm. Liście, szczególnie susz z liści, wykazuje dodatkowo dzianie moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz ściągające. Działa bardzo skutecznie.

Malina to roślina, która każdy może mieć w swoim ogródku i warto się o to postarać. Oprócz walorów kulinarnych, owoc i liście malin posiadają także walory lecznicze. Warto się o tym przekonać i stosować malinę w celach kuchennych, korzystając z walorów zdrowotnych owoców, lub zdecydować się na korzystanie typowo lecznicze. Warto spróbować.