Miodunka plamista to roślina z rodziny ogórecznikowatych. Wieloletnia i dość rzadka w naszym kraju, jednak poza Polską wręcz odwrotnie.

Występowanie

Miodunka plamista rolne w stanie dzikim w wielu miejscach Europy. W zasadzie trudno wyróżnić rejon Europy, w której jej nie ma. W Polsce jest to roślina dość rzadka, najczęściej spotykana na Pomorzu. W innych rejonach kraju spotkać ja wyjątkowo trudno.

Wygląd

Roślina dorasta do 30 cm wysokości. Łodyga pojedyncza, lub – co rzadsze – słabo rozgałęziająca się, kanciasta i bardzo silnie owłosiona. Pod ziemią występuje bardzo rozbudowane kłącze w kolorze czarnym, z którego mogą wyrastać nowe odnogi rośliny.



Liście

Liście miodówki plamistej są jajowate lub o długości odpowiadającej jej szerokości. Ich rozwój następuje bardzo wczesną wiosną, razem z rozwojem kwiatów. Jak sama nazwa wskazuje, charakterystyczną cechą liści miodunki plamistej są plamy. Występują właśnie na liściach, na ich zewnętrznej stronie.

Kwiaty

Kwiaty miodunki plamistej są dwubarwne i różnosłupkowe. Młode kwiaty są czerwone, później ich kolor przechodzi we fioletowy. Kielichy kwiatów są lejkowatego kształtu. Kwiaty wyrastają w kwiatostanach dwustronnych, w kształcie sierpa.

miodunka plamista

Roślina lecznicza

Surowcem leczniczym jest ziele miodówki, które zbiera się i suszy w przewiewnych, zacienionych miejscach. Zalety tego ziela są praktycznie takie same, jak zalety ziela miodówki ćmy. Ziele i jednej i drugiej miodówki służy do przygotowywania Naparów, polecanych przy schorzeniach dróg oddechowych. Napar z ziela miodówki pomocny jest między innymi przy gruźlicy płuc, pomaga również przy przeziębieniach, pomagając rozpuścić wydzielinę płucną i przyspieszając jej wydalanie. Ziele miodówki ćmy jest pomocne także w innych schorzeniach dróg oddechowych, a jednocześnie jest całkowicie bezpieczne. Nie stwierdza się działań niepożądanych, nawet w przypadku częstego spożywania naparów.

Miodówka ćma to roślina, która jest w Polsce popularna. Miodówka plamista nieco mniej, chociaż występuje. Warto stosować ziele i jednej i drugiej. Dzianie jest praktycznie takie samo.