Herbata lapsang souchong – co warto o niej wiedzieć?

Herbata lapsang souchong nie jest znana każdemu. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że cieszy się ona popularnością tylko w niektórych kręgach. Dosyć często sięgają po nią chociażby panowie. Niewątpliwie jest ona dość interesująca, dlatego warto byłoby zapoznać się z jej właściwościami. Dobrze byłoby także zdawać sobie sprawę z tego, jak w prawidłowy sposób parzyć herbatę lapsang souchong.

Lapsang souchong – najważniejsze informacje

Herbata lapsang souchong została odkryta tak naprawdę w sposób przypadkowy. Uważa się, że wpływ na to miał przemarsz wojsk, z powodu którego usiłowano za wszelką cenę przyspieszyć proces suszenia herbaty. Podgrzewano więc listki na ogniu, który podsycany był sosnowymi igłami. Jak się jednak okazało, smak naparu na bazie suszonej w ten sposób herbaty był naprawdę wyjątkowy. Lapsang souchong szybko zaczęto określać mianem herbaty wędzonej. Suszone liście mają barwę czekoladowego brązu, co wiele osób uznaje za dość nietypowe. Po zaparzeniu, napar przybiera zaś barwę głębokiego bursztynu. Z tego też wzgledu, herbata lapsang souchong budzi u niektórych panów skojarzenie z whisky.

Właściwości herbaty lapsang souchong

Wiele osób zastanawia się nad tym, jaki jest smak herbaty lapsang souchong. Cóż, ilu ludzi, tyle opinii. Sporo osób określa go jako wytrawny, nieco gorzkawy, męski. Zmienia się on w zależności od tego, jak długo parzona jest herbata. Warto jednak wiedzieć nie tylko to, jak smakuje lapsang souchong, ale również to, jakie są jej właściwości. Otóż okazuje się, że jest ona bogata w składniki mineralne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Napar usprawnia także trawienie, dlatego doskonałym pomysłem jest popijanie go po ciężkostrawnych i tłustych posiłkach. Poleca się ją osobom mającym kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem żołądka.

Jak prawidłowo parzyć lapsang souchong i jak często ją pić?

Aby można było cieszyć się wyjątkowym smakiem oraz aromatem herbaty lapsang souchong, należy zaparzać ja w odpowiedni sposób. Najlepiej zalewać liście wodą o temperaturze blisko 95 stopni Celsjusza. Nie należy jednak zapominać o tym, że herbata o której mowa może być dość trudno dostępna. Nie znajdziemy jej więc w każdym ze sklepów. Niemniej jednak, powinna być ona dostępna w dobrze zaopatrzonych sklepach z herbatami. Jeżeli zależy nam na tym, aby jej popijanie korzystnie wpłynęło na stan naszego zdrowia, musimy pamiętać o systematyczności. Wiele osób uważa, że herbata lapsang souchong najlepiej smakuje w jesienne lub zimowe wieczory.