Bylica

byliceBylice to grupa roślin, które można podzielić na wiele różnego rodzaju odmian. Wszystkie są to rośliny z gatunku roślin astrowatych i występują w znacznej części Europy, występują również w Tunezji, w niektórych rejonach Azji i innych miejscach, do których zostały przeniesione przez człowieka. Ciekawostką jest to, iż na wschodzie – na Ukrainie – występuje pod nazwą czarnobyl, a nazwa Czarnobyl była zainspirowana właśnie rośliną.

Bylice to rośliny dorastające do koło 2,5 metra wysokości, jednak są i takie, których wysokość nie przekracza 40 cm. Rosną w zaroślach, na brzegach dróg, skrajach parków i innych dzikich miejscach. Nie pojawiają się na terenach wyjątkowo podmokłych, ale trzeba powiedzieć również, że rosną nad brzegami wód.

Bylice to rośliny z silnie rozgałęzionymi łodygami. Posiadają liście na wierzchu w kolorze zieleni, od spodu w kolorze białawym. Kwitną, gęstymi kwiatami, które zebrane są na końcach łodyg.



Bylice bez wątpienia nie są roślinami ozdobnymi, jednak spełniają rolę roślin leczniczych. Są stosowane w przypadku problemów z układem pokarmowym. Napary z bylicy zwiększają apetyt, działania przeciwrobaczkowo, a po części również przeciwbólowo. Można je stosować także zewnętrznie. Sprawdzają się w przypadku bardzo wielu chorób skóry.

Bylice należy pozyskiwać w całości i suszyć w przewiewnych, zacienionych miejscach. W celach leczniczych można sporządzać z bylic napary i odwary.

Warto również wspomnieć o tym, że bylice można stosować także w kuchni. Ze względu na charakterystyczny aromat, bylica jest stosowana jako przyprawa, bywa również używana w innych celach kulinarnych. Zarówno w lecznictwie jak i w innych celach, najlepiej sprawdza się bylica piołun. Inne są od niej o wiele słabsze.

bylica-daganek-ziolo-3

bylica-skalna-ziolo-2

bylica-ziolo-1

bylica-ziolo-4

bylica-ziolo-4